Loading
“Als je onafhankelijk kan zitten komen al je hulpen positiever door”

“Als je onafhankelijk kan zitten komen al je hulpen positiever door”

Ruiterfitness met Marieke Van Der Putten

Via Dressuurevent werd een dag gepland op de prachtige locatie RS2 waar Robin van Lierop, Seth Boschman en Marieke Van Der Putten hun paarden trainen.  Ik maakte van de gelegenheid gebruik om een gesprek aan te gaan, met voor mij één van de grootste talenten van Nederland. Als je de voormalige stalamazone van Glock aan het werk ziet, valt het op dat ze altijd mooi in positie zit, het er gemakkelijk uit ziet en dat de paarden altijd net dat beetje extra lopen als zij er op zit. Reden genoeg voor mij als ruiterfitheidcoach om een interview en enkele testen te doen.

Onafhankelijke zit

Marieke werd voor het eerst op een pony gezet als ze anderhalf jaar oud was en wou er nadien nooit meer afgekomen. Op 12 jarige leeftijd begon ze intensief te rijden op een spring/handelsstal in de buurt. Ze reed er alles: Van zadelmak maken tot hoger opgeleid, van heet tot lui.  Marieke vertelt dat dit ervoor gezorgd heeft dat ze een onafhankelijke zit heeft verworven. Hiermee is meteen het sleutelwoord van het gesprek gevallen: onafhankelijk zitten. Als Marieke praat over een goed zittende ruiter moet die in de eerste plaats onafhankelijk kunnen zitten. “ Niet op de bovenbenen zitten of aan de teugel lopen te hangen. Je moet lekker kunnen zitten en je benen gewoon kunnen laten hangen. Als je onafhankelijk kan zitten komen al je hulpen gewoon positiever door.”  

Marieke vindt het verder belangrijk dat je goed het verschil kan voelen tussen een gespannen houding of een correct aangespannen houding.  “ Ik heb geleerd om mijn onderrug op een bepaalde manier te gebruiken waardoor ik mijn paard zijn vormspanning op een positieve manier beïnvloed.”

Gewoon zo

Wisselvalligheid in haar houding heeft Marieke weinig last van: “Als ik een dag heb waarbij ik vermoeid ben heb ik het eerder mentaal wat moeilijker om gefocust en rustig te blijven. Het goed zitten gaat me eigenlijk altijd gemakkelijk af.” 

Uitleggen hoe ze nu precies aan haar gewenste houding komt vindt Marieke moeilijk: “Door veel mensen te zien rijden krijg je wel een beetje een idee wat moet veranderen om een goede zit te krijgen, maar het blijft moeilijk uit te leggen.

Een per definitie getalenteerde ruiter voor mij is een ruiter die dingen goed doet zonder er over na te denken. Het juist doen zonder eigenlijk precies te weten wat je aan het doen bent in je lichaam. Gewoon zo. Marieke vindt dan ook dat er niet overdreven aandacht mag gaan naar de houding terwijl je aan het rijden bent: “Je mag er ook niet teveel over gaan nadenken. Je moet voldoende ruimte over hebben om te voelen zodat je heel snel kan inspelen op alles wat gebeurd. Want daar ligt de kracht van een goede ruiter”

KORTE VRAGEN: 

Wie is voor jou een voorbeeld als het aankomt op goede ruiterhouding?

“Dan moet ik in de eerste plaats denken aan den mensen waar ik jaren bij getraind heb (Inge en Rien Van Der schaft, Hans Peter Minderhoud en Edward Gal). Zij hebben mij gevormd tot de ruiter die ik nu ben. Door de jaren heen heb ik zoveel van deze mensen geleerd en afgekeken op vlak van houding, zit en manier van rijden. Maar ook de nieuwe ruiters zoals Charlotte Dujardin vind ik mooi zitten”

Heb je al ooit overbelastingsletsels gehad door het paardrijden?

“Ik heb nog nooit last gehad van overbelastingsletsels in mijn lichaam door het rijden.  Het enige waarvan ik last heb gehad is klimvingers doordat ik vroeger enkele lastige hengsten had die ik met slechte teugels reed. Een handtherapeut heeft dit opgelost in combinatie met zachte teugels.”

Gaat een goede zit bepaalde bewegingen stimuleren maar ook afremmen (actief je best doen om niet mee te gaan)?

“Dat denk ik wel ja. Het is niet alleen een kwestie van ontspannen loslaten en meevolgen. Je moet wel een bepaalde aanspanning hebben waardoor niet alles alle kanten op meebeweegt met je paard. Je hebt een bepaalde stabiliteit nodig.”

Schouders naar achter houden is een schoonheidsding of functioneel belangrijk?

“Het lijkt mij eerder iets voor het mooie beeld inderdaad. Je ziet het vaker bij mannen met een lang bovenlichaam vind ik. Hun schouders lijken rapper naar voren te neigen. Slechter rijden doen ze er daarom zeker niet door.”

 

MARIEKE ONDER DE LOEP

Marieke ging akkoord om mijn screeningstest voor ruiters te doen. Ik was zeer benieuwd hoe goed ze zou scoren.

Houding

Als je Marieke ziet staan vallen er meteen enkele zaken op. Marieke heeft relatief lange armen en benen in vergelijking met haar bovenlichaam. De lange benen garanderen een mooi plaatje op zowel grote als kleinere paarden. De lange armen zorgen altijd voor een mooie ligging van de hand.  Verder heeft ze een zeer holle rug in stand. Het gevaar hierbij is dat de facetgewrichten (achteraan de wervelkolom) zwaarder onder druk komen te staan en dus ook rapper overbelast zouden kunnen worden. Het zorgt ook voor een verminderde mogelijkheid om schokken op te vangen. Een normale rug is afwisselend hol en bol (zie figuur) zodat er maximale schokdemping is. Mocht Marieke een job hebben waarbij ze veel recht staat, zou ze waarschijnlijk al vaak last gehad hebben van haar rug. Als je haar echter op een paard ziet zitten, heeft ze wel de juiste krommingen in de rug. Op een bepaalde manier lijkt Marieke geboren om te rijden.

Souplesse van gewrichten en spieren

Vervolgens werd de spierspanning, de spierlengte van de belangrijkste ruiterspierenen de souplesse van onderrug en enkels getest. Marieke is zeer soepel naar alle richtingen in haar onderrug. Ze kan ook gemakkelijk en even diep door beide enkels veren. Ook de spierlengtetesten toonden geen spierverkortingen. Bij het testen van de spierspanning vond ik links een verhoogde spanning in haar been in vergelijking met haar rechter been. Dit kan zorgen dat Marieke soepeler is rechts maar mogelijks ook meer moeite moet doen om dat been stil te houden dan links. Maar dit wordt niet alleen bepaald door de spanning van de spieren. Ook het spiergevoel en de symmetrie spelen een rol. Zo zijn voetballers die rechtsvoetig zijn (waarvan het linker been dus het steunbeen is) links stabieler. Bij Marieke zien we het omgekeerde verhaal van de spierspanningstesten. Haar rechter been is duidelijk haar steunbeen. Dus neutraliseren de spierspanning en de stabielere rechter kant elkaar eigenlijk. 

Spierkracht en stabiliteit

Marieke heeft het idee dat ze sterke bovenste buikspieren heeft en niet zo sterke onderste buikspieren. Dit een foute opvatting die dikwijls voorkomt doordat de rechte buikspier (de zogenaamde sixpack) oppervlakkig loop tot aan de navel en daarna onder een andere spier duikt waardoor ze niet meer zichtbaar is. De testresultaten van Marieke naar rompstabiliteit en kracht waren ronduit indrukwekkend. Op iedere test behaalde ze een maximale score. De kracht van een goede ruiter zit dan ook in de rompkracht en niet in sterke armen of schouders. 

Bewegingscontrole en evenwicht

Wanneer Marieke in stand gevraagd werd om bekkenkantelingen naar voor en achter te doen moest ze initieel zeer hard focussen om te bewegen op de juiste plaats. “In het rijden gaat dat voor mij van zelf! Hier moet ik over nadenken. Nu begrijp ik hoe het voelt voor mensen die meer moeite hebben met een juiste zit om te moeten nadenken over iedere beweging” zegt Marieke. Ook het zitten op een zitbal zonder de grond te raken loopt niet van een leien dakje voor haar. Enkele seconden kan ze het volhouden maar daarna verliest ze haar evenwicht. “geef me 2 dagen en ik kan het” lacht een competitieve Marieke. 

Conclusie

Marieke haalt een zeer hoge score op mijn screeningstest. Ze is opvallend sterk in spierkracht en stabiliteit wat ook broodnodig is wanneer de tengere amazone haar grote krachtige bewegende paarden op een goede manier wil controleren. De spierspanning en asymmetrie heffen de ongelijkheden bij haar op waardoor ze toch haar paarden gelijk kan rijden. Haar postuur helpt daarbij nog eens om een extra mooi beeld te geven. Naar mijn bescheiden mening gaan we nog veel horen van deze sympathieke amazone!

Tekst en foto’s: Wouter D’hoore

Top

Login


Creëer een account
Forgot Password?

Creëer een account


Username
Want to Login?

Paswoord vergeten?