Loading
Het BK jonge paarden in Gesves, of toch in de buurt.

Het BK jonge paarden in Gesves, of toch in de buurt.

Dinsdag ging het BK jonge paarden van start. Traditiegetrouw wordt dat in Gesves georganiseerd samen met het springen. Maar niet dit jaar. Enkele dagen voor de start kregen de deelnemers een bericht dat voor hen geen plaats meer was in Gesves. Er waren stallen te kort en met 900 springpaarden zat het terrein vol was het verdict van de organisatie. Hierdoor werd de dressuur simpelweg verhuisd 9 km verderop in stal Wathelet. Een kaakslag voor de dressuur in België en iedereen die ermee begaan is en erin tijd en geld investeert. Nogmaals werd pijnlijk duidelijk dat dressuur in België het vijfde wiel aan de wagen is. Het is nu aan Belgische dressuur commissie om orde op zaken te stellen. Zij moeten met de vuist op tafel durven kloppen. De Waalse federatie wil het BK voor jonge paarden al jaren niet uit handen geven, en daar is niks mis mee, maar dan moet het de ruiters wel met respect behandelen en dat gevoel heerst er momenteel zeker niet.

Mariette Withagens:Ook wij zijn op snelheid gepakt en weten het nog maar enkele dagen. En ja ik heb mij behoorlijk kwaad gemaakt en nog naar oplossingen gezocht maar het was onmogelijk. We zitten hier goed maar op een eiland.”

Inderdaad bij de ruiters heerst hetzelfde gevoel. De organisatie in Courrière doet zijn uiterste best maar een BK gevoel heerst er absoluut niet. Benieuwd welke garanties de dressuur commissie gaat eisen naar volgende jaren toe. De dressuursport zit al jaren in de lift maar dit werkt contraproductief voor ruiters, eigenaars en investeerders. Dit mag nooit meer gebeuren. Als dit in Nederland of Duitsland zou voorvallen dan is “het kot” te klein geloof ons maar.

Maar over naar de orde van de dag, de sport.

De 7 eerste combinaties bij de 4 en 5 jarigen waren direct gekwalificeerd voor de finale. De 3 beste uit de kleine finale gingen ook door.

Bij de 4 jarige nam Domien Michiels al snel de kop en gaf deze niet meer af. Met een sterk stap en galop gedeelte reed hij zijn schimmel naar 88% en goed voor een 1ste plaats. 2de werd Sam Luyten met Firenze met een mooie 86,2% en 3de werd Waelkens Thanée met 86%. Verder kwalificeerden zich rechtstreeks Debo Nils, D’Hoore Brecht, Shana De Ben,Kara Bosman. De kleine finale vandaag werd gewonnen door Saskia Hambrouck met PowerPoint de Tamise met 82%. Tamise presenteerde zich heel mooi, met goed achterbeen gebruik, lekker door zijn lichaam draven en iedere pas regelmatig. Een terechte opvissing voor de grote finale. Verder mochten ook nog Tepper Elisabeth met Dream Date en Brecht D’Hoore met zijn 2de paard Wolfshoeve Kenzo G door naar de finale.

Bij de 5 jarige won Katrien Verreeth overtuigend met 83,2 % met Obelix van de Kempenhoeve, een fokproduct van Mark Dries. Katrien wist zich ook met haar 2de paard Seigneur Biolley te plaatsen al was daar veel gemor over bij het publiek. De hengst gehoorzaamde vaak niet op de eerste hulpen maar Katrien Verreeth heeft heel wat ervaring en toonde haar stuur kunsten en mits wat stemhulpen loodste ze de hengst toch nog door de proef. Tweede bij de 5 jarige werd Flore De Winne met winhorses Flynn. Deze hengst was de veiling topper afgelopen winter in ESHA veiling. Flore reed mooi expressief draf gedeelte maar liet punten liggen in de stap. Flore wist ook haar 2de paard te plaatsen Sanlora. Zij was de 4jarige kampioene van 2018. 3de was de vos hengst Iron man voorgesteld door Pieter Vermeiren 78,6%. Floris De Coninck en wederom Kara Bosman gingen ook direct door naar finale. In de kleine finale overklaste Sally Jacobs de tegenstand met 80,6%. Haar trainster Suraya Hendrikx gaf de onervaren combinatie handigde tips en de mooie Dante Weltino merrie liep expressief door de proef en werd daarvoor ook terecht beloond. Ook nog naar de finale mocht Kizzy Halket en Shana de Ben. Zij scoorde even hoog percentage als jeugdamazone Suraya Hendrikx 78% maar haalde 0,2% meer op submission en daardoor voor haar de 3de en laatste finale plaats.

De 6 jarige werd overtuigend gewonnen door Nick Van Laer met 84,8% maar liefst 9% los op Debo Nils en De Ben Shana. Zij wist dus alle drie haar paarden te plaatsen. Knappe prestatie en een drukke dag voor haar morgen.

Winst bij de 7 jarige en ook een drukke dag morgen voor Flore De Winne met Mac Donovan. Voor Brecht D’Hoore die ook zijn derde paard in de finale heeft en dierenartse Veronique Swaegemackers,zij werd 3de. Donderdag belooft dus een spannende finale te worden met mooie dressuur sport.

Tekst en foto’s: vakdierenarts Rudi Hendrikx

Top

Login


Creëer een account
Forgot Password?

Creëer een account


Username
Want to Login?

Paswoord vergeten?